Bezglutenowy przepis na pieczone jabłka z cynamonem – lepsze niż szarlotka!
Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie – brzmi popularne w krajach anglojęzycznych przysłowie. Wiele w nim prawdy, ponieważ owoc ten jak żaden inny jest w stanie doskonale wpływać na cały nasz organizm chroniąc nas przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi – od cukrzycy typu 2 po miażdżycę lub raka jelita grubego.
Na dodatek – jak twierdzi American Cancer Society – jabłka mogą nawet o 10 proc. wydłużyć nasze życie, jeśli tylko spożywamy je regularnie i z umiarem.
Jabłko – najzdrowszy i całkiem bezglutenowy deser. Jakie ma właściwości?
Przyspieszają metabolizm, mają sporo błonnika i przeciwdziałają zaparciom. Zawierają sporo witaminy C, E, K i witamin z grupy B. Sprawiają też, że szybko stajemy się syci, mają dobry wpływ na układ pokarmowy.
Obniżają poziom złego cholesterolu, a także chronią przed udarem, zawałem, a na nasze naczynia krwionośne działają podobnie jak... statyny. Można je traktować jak naturalny lek – zwłaszcza w połączeniu z obniżającym poziom cukru we krwi cynamonem.
Pieczone jabłka z cynamonem à la „szarlotka”
Przepis: Pieczone jabłka z cynamonem
Jak bez zbędnego wysiłku przygotować z nich zdrowy deser bez glutenu? Oto najprostszy przepis na błyskawiczną „szarlotkę” z samymi jabłkami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 90
Składniki
- 2-3 jabłka pokrojone na części (można je obrać, jeśli nie lubimy skórki)
- świeży sok z wyciśniętej cytryny
- olej kokosowy
- cynamon 1-2 łyżki
- cukier kokosowy (można zastąpić stewią lub erytrytolem bądź w ogóle pominąć)
- szczypta gałki muszkatołowej
- odrobina startego imbiru do smaku
- opcjonalnie skrobia ziemniaczana do zagęszczenia konsystencji
- sok jabłkowy do polania na wierzch
- szczypta dobrej jakości soli do wydobycia głębi smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jabłekZaczynamy od obrania jabłek i pokrojenia je na drobne plasterki (możemy usunąć skórkę, jeśli chcemy – lepiej jednak ją zostawić, bo zawiera m.in. chrom, który pełni ważną rolę w działaniu insuliny).
- Przygotowanie do pieczeniaOwoce wykładamy na ceramicznym naczyniu, a potem po kolei dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
- PieczenieJabłka z dodatkami przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza na około 45 minut pod przykryciem i kolejne 10 minut bez folii. Najlepiej smakują na ciepło z gałką lodów waniliowych.